Vannak idegbeteg, agyilag teljesen tönkrement emberek, akik, míg beengednek a lakásukba, 10-15 perces kiselőadást tartanak, hogy ez már kimeríti a zaklatás fogalmát, fel fog jelenteni engem is és a gázműveket is (de volt, aki konkrétan Putyinról érdeklődött nálam igen szigorúan), meg hogy miért köteles beengedni, stb. Ezeknél az embereknél nagyon nagy türelemmel és kedvességgel az esetek nagy részében sikerült elérnem, hogy mégis beengedjenek (igaz, olyan is volt, aki épp amiatt nem engedett be, mert mosolyogni mertem, szerinte ez gyalázat, provokáció). Ezek az általam csak őrültkéknek nevezett emberek nagyon sok nehéz percet okoztak már, ugyanakkor nagyon sokat tanultam is általuk a türelemről, a sokféle gondolkodás típus elfogadásáról, megértéséről.

 Nos, ezek közé tartozik az az idősebb hölgyemény is, aki folyton kiabált, amiért felkeltettem (a nap bármely szakában mentem), amiért épp a kedvenc sorozata közben csengettem, amiért már megint gyanakodok, hogy nem azt diktálta be, ami az órában volt.

  Ehhez a nőhöz már eleve úgy csengettem, hogy felkészültem, vajon most miért fog kiabálni. Éppen ezért volt különösen meglepő, amikor az ajtót kinyitva kéjesen vigyorgott és kitárta az ajtót, hogy betessékeljen:

– Na most kapóra jött! – mondta, amin igencsak meglepődtem, s rákérdeztem:

– Hogyhogy?

 Erre, mint egy igazi thrillerbe, a nő ideges fejjel rám nézett, közben bezárta az ajtót és ezt kiabálta:

– Most végre ki tudom próbálni az új kést magán!

 Kiáltotta, majd sátáni kacajjal bement a konyhában üldögélő vendégéhez, aki velem együtt döbbenten nézte az asszonyt.

 

Általam levont tanulság:

Az emberi elme egy újabb csodája…

 

Amit szerintem megfelelően tettem:

 Minden rendben volt véleményem szerint.

 

Önkritika/változtatási javaslat magamnak:

 Ebben a helyzetben ugyanígy tennék ma is.

 

Mi a Te meglátásod?

Lépj velem kapcsolatba, fejlesszük együtt az emberekkel való foglalkozás módját és írd meg nekem a javaslat@pszichosztori.hu e-mail címre, szerinted mi a történet tanulsága és mi lett volna a megfelelő magatartás a leolvasó részéről!

 

Mónus Tamás, 2018. Február 23.

Vissza a topikba